Ακαδημία Πλάτωνος

 

   Αρχαιολογικοί χώροι Αθήνας

 

Η Ακαδημία ήταν προάστιο των Αθηνών το οποίο ώφειλε την ονομασία του στον επώνυμο ήρωα Ακάδημο.
Η περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 6ο αι. κχ. Κατά τον 6ο αι. πκχ. ιδρύθηκε στην περιοχή το ένα από τα τρία ονομαστά Γυμνάσια των Αθηνών. Αναφέρεται ότι ο Πεισιστρατίδης Ιππίας έκτισε περίβολο, ενώ ο Κίμων δενδροφύτευσε την περιοχή και το έτος 86 πκχ. δενδροτομήθηκε από τον Σύλλα. Το έτος 387 πκχ., ο Πλάτων ίδρυσε την περίφημη ομώνυμη Σχολή του, που γνώρισε φήμη από τους Νεοπλατωνικούς για να την παύσει οριστικά το 526 κχ. ο Ιουστινιανός.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας βρίσκεται εκατέρωθεν της οδού Κρατύλου στην περιοχή Κολωνού και Ακαδημίας Πλάτωνος.

1.   Γυμνάσιο
2.   Περίστυλο κτίριο
3.   Ιερά Οικία
4.   Πρωτοελλαδική Αψιδωτή Οικία
5.   Ιππάρχου Τειχίον

1.    Γυμνάσιο

Το Γυμνασίου ήταν χώρος εκγύμνασης και διδασκαλίας με ένα μεγάλο ορθογώνιο οικοδόμημα με εσωτερικό περιστύλιο και δωμάτια στη βόρεια πλευρά με έναν μικρότερο χώρο στο εσωτερικό του, την Παλαίστρα.
Χρονολογείται σε μία αρκετά μεταγενέστερη εποχή, τον 1ο αι. πκχ. ως τον 1ο αι. κχ.
Σήμερα σώζεται μία μεγάλη (46×23 μέτρα) ορθογώνια αυλή που περιβάλλεται από επιμηκείς κλειστούς χώρους. Στις σειρές από βάσεις που υπάρχουν εδώ στηρίζονταν τα τραπέζια των μαθητών. Στο άκρο της αυλής μία δεξαμενή εξυπηρετούσε το λουτρό των αθλητών.
Ανατολικά, δυτικά και νότια του κτιρίου αυτού έχουν βρεθεί οικοδομήματα ρωμαϊκών χρόνων, ταυτιζόμενα επίσης με τμήμα του Γυμνασίου της ίδιας εποχής. Αμέσως ανατολικά εντοπίστηκε μια σειρά τάφων των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.
Στο χώρο της ανασκαφής εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, ένας κορμός αγάλματος υπερφυσικού μεγέθους, ένα βάθρο στήλης με ανάγλυφες παραστάσεις ιππέα που λογχίζει πεσμένο στο έδαφος οπλίτη και μία κεφαλή Διονύσου γενειοφόρου.

2.    Περίστυλο κτίριο

Το Τετράγωνο Περιστύλιο (4ος ή 3ος αι. πκχ.) είναι ένα οικοδόμημα διαστάσεων 40×40 μέτρων. Η αρχιτεκτονική μορφή και η λειτουργία του κτιρίου αυτού δεν είναι σαφής. Μία ερμηνεία είναι ότι αυτή είναι η πραγματική Παλαίστρα του Γυμνασίου.
Πήλινες ζωγραφιστές μετόπες του 6ου αι. πκχ. που βρέθηκαν εδώ μαρτυρούν την ύπαρξη και κάποιου αρχαιότερου δημοσίου οικοδομήματος.

3.    Ιερά Οικία

Από την Γεωμετρική εποχή (1000 – 700 πκχ.) έως τους κλασικούς χρόνους (5ος αι. πκχ.) ο χώρος λειτούργησε ως νεκροταφείο. Οι τάφοι στην πλειοψηφία τους ήταν αμφορείς με την τέφρα του νεκρού και κυρίως ήταν παιδικοί.
Στους χρόνους αυτούς ανάγεται μία οικία, διαστάσεων 15×14 μέτρων περίπου, γνωστή με την συμβατική ονομασία Ιερά Οικία λόγω της εύρεσης πλήθους κατάλοιπων από θυσίες ζώων στο εσωτερικό και γύρω της. Είναι χτισμένη με πλίνθους από άψητο πηλό και αποτελείται από επτά δωμάτια εκατέρωθεν διαδρόμου.
Εικάζεται ότι εδώ οι Αθηναίοι απέδιδαν τιμές στον ήρωα Ακάδημο.

4.    Πρωτοελλαδική Οικία

Κατά την προϊστορική Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2700 – 2000 πκχ.) στην περιοχή αναπτύχθηκε ένας οικισμός από τον οποίο σώζεται μια οικία αψιδωτού σχήματος, διαστάσεων 8.50×4.50 μέτρων με τρία δωμάτια. Η συμβατική ονομασία της είναι Οικία του Ακάδημου, από το όνομα του μυθικού πρώτου οικιστή της περιοχής.

5.    Ιππάρχου Τειχίον

Από τα τέλη του 6ου αι. πκχ. σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, η Ακαδημία απέκτησε έναν περίβολο, του οποίου η εξαιρετικά πολυδάπανη κατασκευή αποδίδεται στον Ίππαρχο, γιό του Πεισίστρατου. Ο περίβολος αυτός έμεινε γνωστός με το όνομα Ιππάρχου τειχίον.

Επιλογές :
Αρχική σελίδα :   Αρχαιολογικοί χώροι Αθήνας
Κεφάλαιο 6 :        Κεραμεικός
Κεφάλαιο 8 :        Βόρεια Ακροπόλεως

 

Lascia un commento